Papesa deghizată

Îmi lipsește cu desăvârșire nostalgia serviciilor de cadre comuniste. Mai bine de doi ani am fost verificat și ce lapte am supt de la sânul mamei, înainte de a fi numit vicepreședinte de tribunal.

Numai că, în lipsa unei minime prezentări publice a datelor personale reale și a evoluției personajelor ivite în spațiul politic, ne-au invadat figuri septice de o nocivitate fără margini.

Tocmai a apărut, cu aroganță și tupeu, un nou candidat la fotoliul de la Cotroceni. Provoacă dezgust. Nu numai mie ci și tuturor celor care cunosc persoana de multă vreme, încă dinainte de evenimentele din Decembrie 1989.

Mă cuprinde mirarea cum oare structurile informative ale celor care o susțin și de altfel hotărăsc destinele României nu au prezentat șefilor adevărata statură și dimensiune morală a jalnicului personaj. Sau poate cu cât figurile promovate sunt mai abjecte și mai șantajabile, cu atât sunt mai ușor de supus și manipulat. Din fericire, aproape întotdeaună impostorii sfârșesc prin a fi dați în vileag.

O dovedește povestea unui personaj legendar. Papesa Ioana, pentru că tot despre o femeie este vorba, a indus în eroare ani în șir populația Romei și întreaga lume catolică, îmbrăcând rasa călugărească sub numele de Ioan Anglicus și devenind Papa Ioan al  VIII-lea.

Momentul adevărului, ascuns atât de bine multă vreme, a venit în timpul procesiunii religioase de la San Pietro spre San Giovanni in Laterano. Cuprinsă de durerile facerii, papesa s-a prăbușit de pe cal și a născut sub ochii uimiți și îngroziți care o priveau, fiind imediat ucisă cu pietre de mulțimea furioasă pentru că a fost înșelată.

Șase secole de-a rândul, pretendenții la pontificat au fost controlați unde îi e greu voinicului, fiind așezați pe un scaun cioplit în marmură, sella stercoraria, prevăzut cu o fantă prin care puteau fi vizitate părțile sensibile ale candidatului, înainte de a se anunța „habemus papam”.

Când câștigăm atâtea olimpiade de informatică, cibernetică, fizică, poate se va ivi în sfârșit un tânăr care să inventeze sella stercoraria românească, prin care orice cetățean să cunoască părțile ascunse ale celor care se agită să ne devină conducători.

Doru Viorel Ursu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *