Din măgar cal nu se poate

Ţoapa nu poate accede la atât de tânjita dar inaccesibila condiţie de doamnă, indiferent cum îşi expune, în lipsă de altceva, fundul, picioarele şi sânii, înfăşurată de sus până jos ori invers în ţoale şi arome Louis Vuitton, Dior, Versace sau Chanel. După cum ţopârlanul înţolit în Hugo Boss sau Armani speră în van la statutul de domn. Mirosul de mitocan nu dispare, chiar dacă te scalzi în căzi cu Givenchy. Sau tocmai de aceea. Şi ţoapele şi mârlanii convieţuiesc şi bine vieţuiesc, în ignoranţă şi incultură, cu semenii lor, disperaţi să prindă cârnaţi cu fasole şi ţuică fiartă, oferite de autorităţi ca pomană de vii, în drumul spre puşcărie.

Problema în chestiune este a deprecierii accentuate a valorilor în societatea românească, a îngustării orizontului cultural. A celor care urlă dement de fericire la apariţia unei vedete când bete când drogate, dar şi a coconetului care tremură de plăcere să afle câţi a înşirat sau pe câţi fraieri i-a înşelat cutare sau cutare starletă umflată de silicoane, cum şi-a îngropat un interop ruda şi câţi porci a sacrificat la parastas, de ce a fugit cu fantele de mahala fiica unul manelist. Şi pentru asta, televiziunile plătesc bani grei pentru un rating abject, menit să confirme condiţia din ce în ce mai precară a culturii, prezentând tot soiul de poveşti pline de ridicol şi platitudine.

Nonvaloarea creşte, se răspândeşte şi se afirmă într-un ritm înspăimântător, copleşeşte şi sufocă valorile reale. Şi decidenţii nu se grăbesc să-i pună stavilă. Probabil că vreun manual ocult privind arta modernă a conducerii, niciodată cunoscut celor mulţi, pune la loc de cinste metoda abrutizării maselor.

Iubesc şi admir Filosofia şi pe filozofii greci din Antichitate. Fără îndemnul lor la cultură, moderaţie, cinste, frumos şi demnitate, nu are fi fost posibile Salamina, Termopile, Marathon. Iar când unii dintre compatrioţi tindeau să o ia razna, promovând în locul valorii nonvaloarea, se găsea un Antistene care implora Tribunalul Atenei, cu fină, elegantă şi bine ţintită ironie, să facă şi din măgari cai, nu doar din plebei generali.

Noi ne-am pierdut hergheliile.

Doru Viorel Ursu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *